Vergoeding logopedie bij behandeling dialect

  • Logo

    Dag collega's,

    Klopt het dat je behandeling van uitspraakproblemen als gevolg van dialect spreken, wel mag declareren bij de zorgverzekering? Maar dat je taalontwikkelingsstoornissen als gevolg van dialect niet mag declareren? Bij mijn weten mogen beide niet gedeclareerd worden, of beter gezegd, vergoed de verzekering dat niet. Maar een collega wees mij op wat er bijv. staat op de site van Zilveren Kruis:

    U krijgt geen vergoeding wanneer:

    - de behandeling gericht is op dyslexie of

    - op taalontwikkelingsstoornissen in verband met dialect of anderstaligheid.

    Hier wordt dus gesproken over taalontwikkelingsstoornissen, en dus niet over articulatie.

    Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen/meningen.

  • hannah

    taal of spraakproblemen agv een dialect worden niet vergoed omdat het geen stoornissen zijn. Het klopt dus dat deze behandelingen niet gedeclareerd moeten worden bij de verzekering.

    Daanaast: een taalstoornis wordt niet veroorzaakt door een dialect.

  • roos

    Mijn 14 jarige dochter begint aan een beugel. Ze is daar volgens de orthodontist eigenlijk te laat mee omdat ze niet veel meer groeit. Ze heeft een infantiele slik hetgeen niet bevordelijk is (geweest) voor haar kaakgroei.

    Mijn vraag: heeft het nog zin om naar een logopedist te gaan. Kan een slikpatroon nog veranderen op deze leeftijd en zo ja hoe veel tijd moet ze daarvoor uittrekken?

    Roos

  • hannah

    Dit heeft zeker zin. Ik zou adviseren contact op te nemen met een logopedist die gespecialiseerd is in de therapie OMFT, deze therapie is perfect voor uw hulpvraag en levert bijna altijd resultaat. Voorwaarde is dat u thuis flink dooroefent met de oefeningen die u meekrijgt. Een behandeling duurt meestal een maand of 3 (dit is een gok, ik weet natuurlijk niet vanuit uw mail hoe hardnekkig het probleem is e.d.), maar de logopedist zal u hier verder over informeren.

  • anneke

    zorgverzekeraars weten niet veel van taalontwikkeling cq articulatieproblemen.daarom heeft oedere verzekeraar zijn eigen omschrijving.Als in hun voorwaarden staat dat ze taalontw. st niet vergoeden agv dialect, dan kun je een kind met verstaanbaarheidsproblemen en afwijkende uitspraak dus prima behandelen en dit declareren bij die zorgverzekering. Bij de decl code geven we geen verklaring, dus als dialect meespeelt, blijft het gewoon een articulatiestoornis.

    aanvulling op hannah: als een kind agv dialect een heel verkeerde zinsbouw heeft in het Nederlands of grote verstaanbaarheids- en dus communicatieproblemen, lijkt logopdie me zeker geindiceerd. Of het nu gaat om een stoornis of niet. Taalachterstanden behandelen we ook en dat zijn ook geen stoornissen. Bovendien als een anderstalig kind ook in de moedertaal problemen heeft, is er wel degelijk sprake van een taalstoornis.

  • Hannah

    Beste Anneke,

    Dat tweetalig opgevoede kinderen ook een taalstoornis kunnen hebben lijkt me evident. Dit geldt net zo goed voor kinderen waar thuis dialect wordt gesproken. Echter een dergelijk groot probleem in de zinsbouw of verstaanbaarheid in de communicatie agv een dialect is zeldzaam.

    Maar wat ik belangrijker vind is dat we vooral bij de zorgverzekeraar declareren wat daar thuishoort. Ik maak geen gebruik van de mindere inzichten van verzekeraars en declareer niet onder en andere decl.code zodat een behandeling toch vergoed wordt. Behandeling van stoornissen horen thuis bij de zorg, dialecten en meertaligheid niet. We weten dat het toenemend aantal gedeclareerde logopedische behandelingen bij de zorgverzekeraars steeds vaker punt van discussie is, en terecht vind ik. Ook ethisch kunnen wij het als beroepsgroep toch niet maken zaken te declareren die niet gedeclareerd zouden moeten worden?

  • Tirza

    Ik ben het eens met Hannah, dat je bij de ZV declareert wat daar hoort. Ik snap wel dat je geen verklaring geeft, maar dan kan je alles wel declareren en ondertussen vliegen de premies omhoog!

    Ik heb op het moment 2 volwassen cliënten in behandeling voor articulatie, 1 ivm NT2 en 1 ivm dialect. Bij de laatste betaalt de werkgever. Ik heb uitgelegd waarom deze behandeling niet vergoed worden en dus dat ze het zelf moeten betalen, daar doen ze niet moeilijk over. Ze zijn er alleen maar meer door gemotiveerd.

    Wat betreft problemen in de taalontwikkeling in combinatie met NT2, vind ik de grens wat minder duidelijk. Je kunt immers niet altijd goed boven water krijgen hoe de taalontwikkeling in de moedertaal is. Je moet afgaan op de informatie van ouders, maar hoe betrouwbaar is die informatie? Ik zou dus niet zo stellig willen zeggen dat meertaligheid niet bij de zorg thuishoort, dat is toch per situatie weer heel verschillend.

  • hannah

    Het diagnosticeren van taalstoornissen bij meertalige kinderen levert idd problemen op. Bij twijfel verwijs ik altijd door naar bv een AC, daar hebben ze meer middelen en tijd om dit onderscheid te maken. Beter het zekere voor het onzekere. Hiermee voorkom je dat je kinderen behandeld voor een taalstoornis terwijl er sprake is van een ‘gewoon’ meertaligheidsprobleem. Ook andersom voorkom je dat je een stoornis niet opmerkt. Behandelingen worden effectiever, kosten gaan omlaag… alleen maar voordelen.

  • anneke

    Hallo hannah,

    Mijn antwoord was sec bedoeld als reactie op de concrete vraag van Logo over de tekst van Zilveren Kruis. Dat ik de indruk heb gewekt gewoon maar alles onder een ander noemer te kunnen declareren spijt me, want zo heb ik het niet bedoeld en zo werk ik ook niet. Het is aan de logopedist om een diagnose te stellen en niet aan de zorgverzekeraar.

    Wij zijn als specialisten in staat om te bekijken of een kind ernstige belemmering ondervindt van zijn spraak of taalproblemen.

    Als Logo vaststelt dat het kind een ernstig art.probleem of verstaanbaarheidsprobleem heeft agv dialect, zou dit dus bij het Zilv. Kruis gedeclareerd kunnen worden. Zoals je zei: een taalstoornis komt zelden voor agv dialect, en dat sluit zilv kruis volgens hun tekst dus uit.

    De discussie van de oplopende kosten en wat thuis hoort bij de zorg is niet zo eenvoudig en een heel ander verhaal dunkt me.