Specialisatie

  • Rose

    Ik zit nu nog in 5 vwo en het lijkt me heel leuk om hierna logopedie te gaan studeren. Nou had ik eigenlijk een vraagje over de opleiding. Je hoort namelijk vaak dat logopedisten ergens in gespecialiseerd zijn. Maar doe je dat al tijdens de opleiding, of kan dat pas nadat je klaar bent met de opleiding, en gebeurt dat dan alleen door cursussen te volgen? Of kan het ook nog anders?

    Graag zou ik hier wat meer over willen weten.

    Alvast bedankt,

    Rose

  • Logopedist

    Hallo Rose,

    De opleiding logopedie is heel algemeen. Hiermee kun je gewoon aan het werk, alle vakgebieden zijn aan bod gekomen.

    Via Post-HBO cursussen kun je je specialiseren in bepaalde vakgebieden. Sommige cursussen zijn dan een paar dagen, maar je hebt ook langdurige cursussen, zoals bijvoorbeeld Sensorische Integratie Therapie. Je kunt ook een tweede fase opleiding stottertherapie volgen, volgens mij duurt deze 2 jaar. Binnen de revalidatie heb je ook verschillende opleidingen zoals NDT/Bobath-Muller.

    na de opleiding logopedie heb je ook (sinds 2 jaar) de mogelijkheid om logopediewetenschappen te gaan studeren in Utrecht.

    Ik hoop je zo voldoende geïnformeerd te hebben.

    Groet,

    een logopedist

  • Ilona

    De meeste specialisatie vindt geloof ik ook d.m.v. nascholing/post HBO plaats.

    In Utrecht kun je volgens mij wel binnen de opleiding een specialisatie volgen voor de akoepedische richting; hierdoor volg je in het 3e jaar meer audiologische vakken en is je eindstage/scriptie gericht op hoorrevalidatie.

    Het kan zijn dat dit veranderd is.

  • studente logopedie

    Hoi Rose,

    ik ben derderjaars logopedie-studente en ik ben van plan om binnenkort een premaster te gaan volgen in Amsterdam. Dan studeer ik daarna nog een jaar master. Kijk even op

    http://www.vu.nl/Aankomende_studenten/index.cfm/home_page.cfm/subsectionid/C7A8C341-C214-4F9A-8EEF7D4F1A45E852/fileid/C717C321-B35B-41AE-8A8D402C47D6F6E1/pageid/62161E70-49F6-4BC5-8A3A81180E1DC599

    Hoop dat je er iets aan hebt. Ik weet wel dat er steeds meer belangstelling komt voor doorstuderen en dat er ook steeds meer samengewerkt wordt door hogescholen en universiteiten om dit makkelijker realiseerbaar te maken.