peabody

  • Logopedist

    ZIjn er collega's die ervaring hebben met de nieuwe Peabody? Ik denk eraan deze aan te schaffen, maar ben benieuwd naar de mening van collega's over normering en betrouwbaarheid.

  • Michelle

    Over normering en betrouwbaarheid hoef je je geen zorgen te maken bij een officieele test. Wij hebben de nieuwste aangeschaft. Hij is nu helemaal up-to-date, wb afbeeldingen en inhoud. Leuk is dat hij ook voor volwassenen te gebruiken is. en je dus ook jezelf kunt testen. Wat wel jammer is dat er geen leeftijdsequivalent meer opgezocht kan worden.

  • Logopedist

    Er zijn wel meer officiele testen die niet testen wat ze beloven te testen. Kijk maar naar de TAK. Het onderdeel woordomschrijving is een passief onderdeel (woordbegrip) er is geen onderdeel actieve woordenschat meer. De oude peabody was ook een officiele test, maar die was niet betrouwbaar!

    Ik heb begrepen dat er gekozen is voor een Q-schaal zodat de Peabody te vergelijken is met Reynell/Schlichting en IQ-testen.

    Bij een taaltest is de Q-score het belangrijkst. Een leeftijdsequivalent kan een vertekend beeld geven.

    Fijn dat je goed werkt met de Peabody.

    Zijn er nog meer mensen met ervaring?

  • Michelle

    Omdat ik werkzaam ben in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking heb ik veel minder aan een Q-score, deze is vaak helemaal niet te berekenen bij volwassenen bij de peabody. Wat doe je bijvoorbeeld met een score van 68 bij een vrouw van 53?Een leeftijdsequivalent zeg in zo'n geval meer.

  • Logopedist

    Een Q-score tussen 85-115 is gemiddeld. 100 is het perfecte gemiddelde.

    Maar bij jouw doelgroep is het denk ik inderdaad handiger als je uitgaat van een leeftijdsequivalent.